Nu har säsongen börjat. Här beskrivs filtersystemet till dammen.

Nu händer det saker i dammen. När värmen stiger på våren brukar det normalt komma mer alger, innan filter och växter kommit igång. Inte i år! Vattnet är kristallklart och jag ser varje sten på botten. Jag inbillar mig att det är mitt Bioclear XL 40000 som hjälper till. Kaldnes biomedia för nedbrytning och de stora filtersvamparna för den mekaniska reningen. Här är lite fakta om dammen som fungerat i minst 10 år. Filter och pumpar har byts ut under åren. Här är det som finns nu.

Damm: Ca 8 m3 med ett max djup på ca 70 cm.

Fisk: Koi från Israel och Japan 15 st med en totalvikt på ca 50 kg.

Filtrering: Bioclear XL 40000

Rotzonsfilter på ca 1 m3 planterat med Iris laevigata ”snowdrift”

Pumpar. Två st Superflow Techno PRO 20000

UV-C: Inbyggt 55 W i Bioclear XL filtret. Ett 75 W UV-C PRO rostfritt. Används inte utan är mer som Backup om det blir en gröngrumling senare.

Skimmer 4000

1 st pondbomb för att få rätt bakterieflora.

Så här är det tänkt att fungera.

Vattnet från en av pumparna går till Bioclear XL 40000. Passerar svamparna fortsätter genom ca 50 lite kaldnes, går igenom biobollarna längst ner och passerar slutligen UV ljuset. Vattnet pumas från filtret ner i botten av rotzonsfiltret och går igenom lavakross och slutligen växtbädden och ut i dammen.

Pump 2 används till ett vattenfall. På slangen sitter också den extra UV enheten.

Det blir en stor cirkulation i dammen vilket håller syrenivån på topp.

Det är mycket fisk i en relativt liten och grund damm men fungerar mycket bra. De flesta koi ligger mellan 45-65 cm. För stora för hägern som vår och höst brukar inspektera dammen, men besviket flyger iväg. :- )

Fisken går ute hela året och klarar vintern utmärkt.