Vinterrusta dammen och ta in filter…

Exakt datum när det är dags att börja rengöra och plocka undan filter och filterpump kan inte sägas.

När hösten börjar närma sig slutet är det dags att hålla koll på väderprognosen, när frostnätterna börjar hota är det hög tid att ta in filter och pump. Risken är annars att de fryser och tar skada.

I Skåne brukar det vanligtvis vara i Oktober månad som vinterförvaringen behöver göras, men som sagt håll koll på väderprognosen.

 

Finns det fiskar i dammen, behöver de lite kraftigare foder som t.ex. energifoder. Energifodret är lämpligt att mata med på hösten då det bygger upp fiskens reserver inför vintern. På våren är det lämpligt att mata med för att fisken ska få extra energi och kraft att komma igång efter vintern. Ska matas vid en vattentemperatur på ca plus 8-15 grader.

Stören är ett undantag då den behöver störfoder ner till ca 3 plus grader, i vattnet. Dock mindre och mer sällan ju kallare det blir i vattnet.

 

Olika filtermodeller rengöres lite olika. Gemensamt är att filtermaterial ska rengöras ordentligt, även kvartsglas. Filterbehållaren ska rengöras och tömmas på vatten. Därefter ska filtret placeras på en frostfri plats.

Nedan ser ni ett Bioclear filter.