Byta rotor på en synkronpump.

 

Här är en beskrivning hur du byter eller kontrollerar en rotor på en pump.

 

Alla s.k synkronpumpar är uppbyggda på samma sätt, med en rotor (propeller eller impeller) som snurrar runt i pumpen och pressar ut vattnet till en fontän eller något annat. Då det är en rörlig del kan den ibland gå sönder. Du märker det på att pumpen ger sämre flöde eller helt slutar pumpa vattnet. Hör du ett ljud från pumpen när du sätter i kontakten men den pumpar inget eller dåligt är det sannolikt rotorn som är sönder.

 

Exempel på synkronpumpar från Pondteam:

Superflow Techno

AQ pumpar i samtliga versioner

Superjet pumpar max 5000 liter

Mikropumpar

 

I det här exemplet visar vi hur du gör med en vattenstenspump (AQ pumpar)

 

 

 

 

 

 

 

Börja med att ta ur kontakten och torka av pumpen ordentligt.

Ta av filterkåpan på pumpen. Det sitter vanligtvis några plastflikar på sidan eller ovan/under. Ta ett stadigt grepp om kåpan och vicka loss den.

 

 

När du tagit av kåpan ser du insuget. Det sitter ett lock som du kan vrida loss. Håll pumpen med ena handen och vrid kraftigt motsols ca ett kvarts varv med andra handen när du håller i rotorlocket. Locket kan sitta ordentligt så du får ta i ordentligt. På större Superjet kan du behöva använda ex.vis en Carlssontång för att få loss locket. Tips: När du monterar tillbaka det smörj in det med silikonfett så går det lättare

 

 

När rotorlocket är av kan du enkelt dra ut rotorn från pumpen. Tänk på gummipackningarna som sitter längst ner i pumpbrunnen och rotorlocket så du byter dem samtidigt med rotorn

 

 

När du fått ut rotorn kan du enkelt kontrollera om den är sönder. Håll i magneten och vrid med andra handen rotorbladen. De skall då sitta fast eller komma till ett stopp. Kan du snurra bladen när du håller i magneten är den sönder. Axeln som går rakt igenom får inte vara bruten.

Sätt i den nya rotorn, var noga med att axeln kommer rätt i gummipackningarna och sätt tillbaka rotorlocket.