När våren kommer.

 

Börja njut av och planera damm och trädgården. Sätt ut ett litet fågelbad som både är dekorativt och bra för djurlivet i trädgården. Många insekter som polinerar behöver tillgång till vatten i sin närhet.

 

Vad skall du tänka på inför våren? Här är några goda råd.

1/ Har du haft fisk kvar i dammen över vintern? Då är det mycket viktigt att en dag när solen skiner göra ett stort vattenbyte och ta bort gamla löv och annat skräp från botten. Det är faktiskt ganska vanligt att fiskarna överlever vintern men när isen släppt hittar du dem plötsligt döda. Orsaken är ofta en pH krasch. När värmen stiger och smältvatten och is blandar sig med vattnet i dammen sjunker pH värdet, och har du då låg kalkhalt kan pH värdet lätt sjunka dramatiskt med plötslig fiskdöd som följd.

Ett större vattenbyte och rensa bottnen motverkar pH fallet. Tillsätter du Koistabil höjer du kalkhalten och riskerar inte att du får en pH krasch.

2/ Du kan nu sätta igång filter och pumpar. Glöm inte att byta UV-C lampan och smörja alla packningar med lite silikonfett så de ej torkar.

3/ Fiskarna börjar äta när temperaturen stiger. Börja med att ge dem lite så du ser att de vill äta. Det brukar ske när temperaturen går upp mot ca 8 grader för guldfisk och Koi. Använd ett Vår/Höst foder som tex Energeifodret som är helt vegetabiliskt och lättare får igång fiskens matsmältning.

4/ När temperaturen stiger mot 10 grader är det dags att lägga i en Pondbomb. eller Pure Pond. Du får då snabbt rätt bakterieflora i vattnet och nedbrytningen underlättas.

5/ Har fisken gått inne över vintern kan du sätt ut guldfisken när vattentemperaturen är stabil vid ca 10 grader. Vänta ytterligare några grader för Koi, då de är lite känsligare.

Så är det dags att ljuta av din damm. En inledande gröngrumling och lite algtillväxt är normalt innan nedbrytningen i dammen kommit igång.